Hvad sker, når andre sanser tager over og bestemmer, hvad vi oplever? De fleste oplever kunst via syn eller hørelse, men hvad gør man, når man rammes på de to sanser? Er man så helt afskåret fra at nyde kunst? Det hører til sjældenhederne, at man kan få lov til at føle på kunst. Så hvis man er kunstinterreseret, må der synstolkning til.
Det har vores naboer i Sverige sat sig for at gøre noget ved. De har startet et projekt, der hedder ”Känbart” – det betyder følbart. Projektet tager udgangspunkt i, at kunst er en unik måde at nå og berøre mennesker. Så de vil undersøge, hvordan man når hinanden gennem kunst uden syn og hørelse. De vil ved hjælp af ny samtidskunst skabe et møde mellem tegnsprogsverdenen og kunstscenen. Det er mennesker med dobbelt sansetab, der er i centrum.
De har skabt en udstilling sammen med 7-10 innovative samtidskunstnere med fuldt fokus på taktile og sensoriske oplevelser. Kunstnerne samarbejder med personer med dobbelt sansetab eller har selv en eller anden funktionshindring.
Projektet turnerer nu rundt i Sverige for at fremvise resultatet og skulle du have lyst kan du finde ud af mere og hvor det er på http://kannbart.nu/
Herunder ser du et billede af et kunstværkerne, som er synstolket under billedet.
I et udhus med slidte hvidmalede vægge og et rustikt vindue ligger et stort træ, som er udhulet og med en åbning i toppen – ligesom en båd. Det er tre meter langt og kan rumme seks voksne mennesker. Det ser gammelt ud, det er er snirkelformet med vildskud, som er hule. Barken er væk og det er lys beige og på indersiden ses ringmønstre. Ved træets ene ende stikker der to fødder ud og fra et hulrum stikker en hånd ud som kaster tørv ud fra et hulrum. Kunstneren ligger i træet.
Deafblind International, som afholder en konference i Danmark i 2017, arbejder på at få dem til at komme og lave en workshop på konferencen. Her på siden vil der kommer flere oplysninger efterhånden som vi nærmer os tidspunktet for konferencen, men allerede nu kan du følge med på Facebook. Du skal bare søge ‘DBI 2017 Denmark’.
Else Marie