Her på cfdblogger fejrer vi jubilæum med blog nummer 100!
Vi råber hurra og jeg vil i dagens anledning starte med en lille takketale.
Tillykke til Kirsten, der har været med helt fra starten. Tak til med-initiativtager Else Marie, som har bidraget med mange gode blogindlæg i den første lange tid.
Vi takker også jer kollegaer, der har givet os mange gode idéer til indholdet i vores blogindlæg.
Men fremfor alt, skal der lyde en stor tak til jer læsere, der stiller op med gode eksempler fra jeres egen hverdag, familie- og arbejdsliv. I forhold til dét at leve med kombineret syns- og høretab. Jeres viden er super relevant og brugbar for andre læsere.
Vi har masser af tavs viden
Begrebet “tavs viden” handler om den viden, som vi hver især har, men som vi ikke er klar over, at vi har. For vi ved ikke altid, hvad vi ved. Derfor er den tavse viden svær at give videre til andre.
Det at cykle er en form for tavs viden. Hvordan vil du beskrive, hvad du gør, når du cykler?
Som døvblindekonsulenter har vi et sammensurium af viden og erfaringer, som vi bruger – både når vi skriver her på cfdblogger, men også når vi er sammen med den enkelte borger. I gruppen arbejder vi i øjeblikket på at beskrive, hvad vi gør – så vi kan blive endnu bedre!
Men der er stadig masser af tavs viden, som er svær at beskrive. Tavs viden der har betydning for, hvad jeg siger og gør, når jeg er sammen med den enkelte borger. Eller når jeg taler med en kollega.
Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at I som læsere også har masser af tavs viden fx om det har leve med kombineret syns- og høretab, være pårørende eller fagpersoner, og som andre i lignende livssituationer kan have glæde af.
Cfdblogger giver den tavse viden en stemme
I serien “På arbejde med Usher” har flere af jer taget imod Kirstens udfordring om at lade jer interviewe til små filmklip, som andre læsere kan se her på cfdblogger.
Spørgsmålene til interviewet er meget enkle – og nogle af jer der overvejer at deltage kan måske synes, at I ikke har noget særligt at bidrage med. For det kan virke banalt at fortælle om sine erfaringer fra arbejdet.
Men det er faktisk her, at den tavse viden kan få en stemme.
Det kan være, at de strategier du bruger for at klare arbejdsdagen er blevet så selvfølgelige, at du ikke længere tænker på, hvorfor du gør, som du gør. De er blevet en del af dig. Til tavs viden. En viden der er unik for dig, som andre ikke har.
Der sker det, at når vi selv eller andre stiller spørgsmål, så kan vi alligevel ofte beskrive og forklare elementer af hvad vi gør, og hvorfor vi gør sådan. Spørgsmål åbner op for refleksioner, nye idéer, nye strategier og veje.
Vi glæder os til at dele alle former for viden – også den tavse – med jer her på cfdblogger.
Malene