Et skønnere Danmark

Akademirådet “Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster”  holdt i tirsdags et pressemøde med 20 anbefalinger om sammenhæng og æstetisk kvalitet i arkitektur, billedkunst, design og landskab.

Maske af ansigt lagt i naturen

Nogle anbefalinger, som råber stat og kommuner op omkring at afse midler til og være bevidst om, at skønhed betyder noget for os alle.

Nogle anbefalinger, der opfordrer os til at diskutere med hinanden om fremtidens Danmark.”At æstetik har noget med vores sanser at gøre”,som der står i indledningen.

Der er fokus på det visuelle udtryk, men det kan jo også integrere tilgængelighed for alle som f.eks.  i Handicapporganisationernes hus,som jeg synes, er lige så spændende at træde ind i som Den sorte Diamant eller et moderne kunstmuseum.Og så er der i det hus bevidst tænkt universelt design; d.v.s.  at der både er tænkt på skønhed og tilgængelighed .

Besøg det!

Universelt design

Jeg tænker, at vi alle gerne vil have et skønnere Danmark. Jeg har pillet et par af anbefalinger ud. En fra af hver af flere temaer, som Akademirådet har valgt. Det første tema om “dannelse “ ,havde jeg ikke så meget  at sige til her på bloggen udover at kunst og kultur åbner øjnene for forskellighed .

Danmarkskortet

“At læse Danmark som en åben bog”-altså have en database om hvert et sted, så vi alle kan slå op, hvad der er specielt ved et sted.

Så kan man selv kan læse om stedet og kikke efter det specielle på sin pc, også med Zoomtekst og talesyntese, eller for mennesker  uden restsyn eller med lille syn få synstolket  stedets særpræg med forberedelse inden eller bagefter. Fint fint.

By og Land

Bygninger- De skriver  at offentligt byggeri skal sætte standarden for kvalitetsbyggeri og bygningsintegeret kunst… ja for pokker da .

Forskning viser f.eks. at vi bliver hurtigere raske på hospitalerne i smukke rum med kunst og musik. Jeg nyder at kikke på smukke hustage fra mit kontorvindue. Det gør da glad, når skrivebordet bugner af opgaver.

Arkitekterne må også bare gerne  huske den gode akustik, ordentlige adgangsveje, kontraster og godt lys i fremtidens byggeri.

Jernebanespor

Infrastruktur

Om “Førerløs transport” er nr. 16 af anbefalingerne. Jeg tror mange blinde og svagtseende ser frem til  den dag, hvor de også som normaltseende kan vælge en individuel transportløsning uden at have et kørekort. Anbefalingen er, at det er staten, der igangsætter nye offentlige rum  til denne “transportrevolution”.

Der skal organisationer i syns og høreområdet være på pletten,tror jeg, som  f.eks.foreningen “Nedsat Syn” har været det omkring Odense letbane.

Kunst i det offentlige rum

I den allersidste anbefaling tales om det æstetiske  og digitale rum. Staten bør være på forkant med kunsterisk bearbejdelse af de platforme vi bruger,så borgene får bedre oplevelser. Og det er jo fint ,når tilgængeligheds-princippet også bliver medtænkt.

Måske ikke Breaking News

Hav

Men Akademirådet var dog i TV  tirsdags med budskabet, som  jeg personligt synes er så vigtigt:

At vi arbejder frem mod et endnu skønnere Danmark til glæde for os alle.

Kirsten

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *