Det er velkendt, at mennesker med hørenedsættelser har særdeles vanskeligt ved at følge en samtale i støjende omgivelser? For personer. der lever med hørenedsættelse er dette en daglig udfordring. En ny artikel offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE viser, at støj har en markant negativ effekt på vores evne til at huske information. Det er tankevækkende, særligt ved hørehæmmede, der også skal kæmpe for at afkode tale.
Artiklen har overskriften „Exploring short-term memory and listening effort in two-talker conversations: The influence of soft and moderate background noise‟ og kan læses her. Det skal bemærkes, at undersøgelsen bygger på personer med typisk hørelse, og ikke med en hørenedsættelse. Her er det vores antagelse – som står for egen regning – at en hørenedsættelse potentielt forstærker de problematikker, der nævnes i artiklen.
Støj, hukommelse og kommunikation
Undersøgelsen fokuserer på, hvordan forskellige niveauer af baggrundsstøj påvirker menneskers arbejdshukommelse – altså evnen til at fastholde og bearbejde information på kort sigt. Deltagerne blev udsat for forskellige typer af støj, mens de skulle løse hukommelsesopgaver. Resultaterne var tydelige: Jo mere støj, desto sværere havde deltagerne ved at huske information korrekt:
These findings suggest that memory performance in the listening task deteriorates as noise levels increase. Specifically, moderate background noise leads to more errors compared to soft background noise and quiet conditions.
Ikke alene er det bekymrende for personer, der arbejder i storrumskontorer, men implikationerne er også tydelige for personer, der lever med hørenedsættelse. Det må betyde at de ikke alene kæmper med at forstå ordene og afkode kommunikationen, men også med at lagre og bearbejde dem effektivt.
Analyse: Støjens dobbeltproblem for personer med høretab
Denne forskning understreger en særlig problemstilling for personer med høretab: Støj påvirker ikke kun selve øjeblikket, hvor informationen gives, men også i muligheden til at huske den på sigt. Man ikke blot mister dele af en samtale, men også muligheden for at fastholde og anvende den information, man måske kun delvist har opfanget.
Personer med høretab bruger allerede mange ressourcer på at afkode tale i støjfyldte omgivelser. Når baggrundsstøjen stiger, bliver denne proces endnu sværere, og der opstår misforståelser eller huller i informationen.
Artiklens resultater kan tolkes som at selv når en person med høretab delvist forstår en samtale, kan støjen også gøre det vanskeligt at lagre informationen korrekt i hukommelsen. Det betyder, at selv hvis de tror, de har forstået budskabet, kan det senere vise sig, at detaljer er misset eller blevet forvansket.
Det faktum, at personer med høretab både mister adgang til information i øjeblikket og har sværere ved at huske den senere, er bekymrende og ikke mindst tankevækkende. Det giver også en væsentlig nuancering i den voksende evidens for sammenhængen mellem ubehandlet høretab og demens. Det er for alles skyld en god ide at sikre gode lyttemiljøer og i særlig grad for personer med en hørenedsættelse.